FLAMİNGOLAR
Flaman kuşu olarak da adlandırılan Flamingo, dünyadaki kuşların en renkli ve en güzellerinden biridir. Zülcelal'in fatır (yaratan) sıfatının kusursuz tecellileri de kuşlardır. Dünya üzerinde pekçok cinsi bulunan kuşlardan Nahl suresinin 79. Ayetinde şöyle bahsedilir:
Flaman kuşu olarak da adlandırılan Flamingo, dünyadaki kuşların en renkli ve en güzellerinden biridir. Zülcelal'in fatır (yaratan) sıfatının kusursuz tecellileri de kuşlardır. Dünya üzerinde pekçok cinsi bulunan kuşlardan Nahl suresinin 79. Ayetinde şöyle bahsedilir:
"Göğün boşluğunda boyun eğdirilmiş (musahhar kılınmış) kuşları görmüyorlar mı? Onları (böyle boşlukta) Allah'tan başkası tutmuyor. Şüphesiz, iman eden bir topluluk için bunda ayetler vardır."

Vücut yapısındaki zarafetin ve renklerin ilk anda göze çarptığı flamingoların boyun ve bacakları gövdelerine oranla daha uzundur.Şu an yaşayan dört flaman cinsinden ikisinin arka parmağı yukarıda olupi dördünün de üç ön parmakları perdelidir. Uçarken ince boyunları ve bacakları aynı çizgide buluşan bu kuşların gövdeleri pembemsi, kanatlarının ve gagalarının ucu ise siyahtır. Hav tüylü yavruları ördeği andırır. Yaşayan dört flaman cinsinin yayılma alanları Güney Avrupa, Avrupa, Asya, Afrika, Madagaslar, Karaibler ve Güney Afrika olarak bilinir. Bu kuşların her birine ipeksi pembe tüyleri, upuzun boyun ve bacaklar ve uzun mesafede göç etme yatisi bahşeden Cenab-ı Allah, flamingoları dünyanın ılıman iklimli tüm kıtalarına yaymıştır. Milyonlarca kuş cinsinden sadece flamingoları bile dört cinste yaratmak ve onları yaşayabilecekleri birbirinden uzak onlarca ülkeye yerleştirmekte Yüce Allah'ın yalnızca tek bir 'Ol' emriyle güç yetirdiği bir iştir.
Bu kuşların karakteristik özelliklerine değinirsek, öncelikle yuva kurma şekillerinden ve beslenme yöntemlerinden bahsetmeliyiz. Bütün flamingolar genellikle aynı şekilde yuva kurarlar. Çamurdan bir çorba kasesinin kaidesine benzer bu yuvaların biçimi yassılmış koni gibidir ve yüksekliği 12.5 ile 35cm arasında değişir. Yuva dibinde çap 32.5-75cm, tepede ise 30cm civarındadır. Yuvayı çabuk katılaşan yumuşak bir çamurdan yaparlar. Dişi flamingolar, fincan tabağına benzeyen tepeye tek beyaz yumurtalarını bırakırlar. Dişi ile erkek yaklaşık 30 gün süreyle sıra ile kuluçkaya yatarlar. Yavrular ise yumurtadan çıktıktan üç-dört gün sonra yuvadan ayrılır ve üç hafta içerisinde kendileri beslenebilecek duruma gelirler.
Flaman kuşlarının eşsiz karakter özelliklerinden birisi de gagalarıdır. Bu kuşlar beslenirken üst gaglarını alta getirirler. Alt gaga ise üste gelir ve bir tulumba gibi durmaksızın hareket eder. Bu şekilde suyu ve çamuru üst gagadaki yarıklardan ve dildeki süzgeç görevini gören dişe benzer uzantılardan süzer. Flamanlar çok çeşitli küçük hayvan ve bitki yerler. Narin görüntülerine rağmen bu kuşların temel besinleri içinde yaşadıkları çok nitrojenli çamurdur. Burada akla ilk gelen, insan vücudunun ne kadar aciz olduğudur. Günün büyük bir bölümü vücut temizliğine ve bakımına ayrıldığı halde, hastalıklarla zor başeden insanların bu tür örneklerdeki hikmeti çok iyi düşünmeleri gerekiyor. İncecik narin vücutlarında hiçbir ilacın ya da tıbbi müdahaleye ihtiyaç duymadan rahatça yaşayan ve mevsimi geldiğinde binlerce kilometre yol katedebilen flamingolar, yaşam güçlerinide bol nitrojenli bir çamurdan alıyorlar. Bu besleyici karışım ise alg, diaton, protozon, küçük solucan, su bitkisi, böcek larvası ve bazı yumuşakçalarla kabuklulardan oluşuyor. Boğaz tulumba hareketiyle gaga ve dilden bu besinleri süzerken dilin iri olması sayesinde flaman kuşunun iri besin parçalarını yutması da engelleniyor. Detaylı olarak daha pek çok özelliği sayılabilecek olan flamingolar, imanlı gönüllere heyecan ve şevk kaynağı olan pek çok Rahmani tecelliden yalnızca birisidir. Bunları görebilen gözlere düşen ise Yüce Rabbimizin kadrini hakkıyla takdir etmek ve O'nu sıfatlarıyla tesbih etmektir.