TERMİTLER - 2
Termitler yaklaşık 1-1,5 cm büyüklüğünde canlılardır. Farkında bile olmadığımız bir yaşayış tarzları vardır. Kendi alemleri içinde soylarını devam ettirmeleri, düşmanlardan korunmaları, yaşamlarını devam ettirmek için yemek bulmaları ve birbirlerine yardımda bulunmaları, bunun için de disiplinli olmaları gerektiğini bilirler. Bu kadar özellik yaklaşık 1cm büyüklüğündeki bir hayvan için gerçekten büyük bir mucizedir. Tüm hayatları boyunca uğraşıp didinip, yaşamlarını sürdürmeye çalışırlar. Tek yaptıkları kendileri için varedilmiş yaşamın gereğini ellerinden geldiğince yerine getirmeye çalışmaktır; yani Rablerine itaattir.
Bu ilginç varlıkların kendi yaşam şekilleri zaten başlı başına mucizedir. Ancak onları diğer canlılardan ayıran tamamen farklı özellikleri, kendi boylarının binlerce katı yüksekliğinde evler yapabilmeleridir. Bu yuvaların genellikle boyu 5-6 m, çapı dipte 25-30 cm'yi bulur. Bunlar katı topraktan kuleler halindedirler. Koni şeklinde ve rastgele duran bu yuvaların çeperlerinde bir çok delik ve içinde de bir çok kanal bulunur. Kanallar, böceklerin barındıkları ve yiyecek biriktirdikleri yerlerdir.
Bu kuleler, termitlerin yeraltına yuva yaparken dışarı attıkları toprakların birikmesinden meydana gelir. Yeraltı barınakları ise, yerin altında birkaç metre derinlere kadar iner. Burada şunu tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum. Bahsini ettiğimiz metrelerce yükseklikte kuleler inşa eden, yerin altında metrelerce derinlikte kanallar açan, yalnızca karınca büyüklüğündeki bir canlıdır. Normal koşullar altında bunun varolabileceği ihtimali, insanın kendi düşünce ufkunda canlandıramayacağı kadar imkansız görünmektedir.
"Yeryüzünde hiçbir canlı yoktur ki, rızkı Allah'a ait olmasın. Onun karar (yerleşik) yerini de ve geçici bulunduğu yeri de bilir. (Bunların) Tümü apaçık bir kitapta (yazılı)dır." (Hud Suresi, 6)
Kulede olduğu gibi yeraltı kanallarının içinde de küçük büyük odacıklar vardır. Büyük olan bölmelerde termitlerin besin olarak kullandıkları mantar demetleri yeralır. Bu mantarları oldukça özenle muhafaza etmeye çalışırlar. Küçük odacıkları ise böcekler hem barınak olarak kullanır, hem de yumurtalarını buraya bırakırlar. Yeraltından başlayan delikler kulenin tepesine varıncaya kadar 10-15 metreyi bulmaktadır. Termit yuvaları herhangi bir yerde olabileceği gibi, ölü ağaç kütüklerine dayalı da olabilir, bazıları da bir dalın çevresine sarılmış karton gibi bir maddedendir.
Termitlerin başka bir türü de pusula termitleridir. Pusula termitlerinin özelliği, ekseni daima kuzey güney doğrultusunda olan çok katı yuvalar yapmalarıdır. Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, kuzey güney eksenini hiçbir zaman şaşmazlar. Kuzey güney ekseni, rutubetin olmasını engellemesi ve yiyeceklerin en iyi saklanabilmesi açısından en uygun eksendir. Bütün bunların mantığını, ne bilimadamları ne de dünyaca ünlü uzmanlar bulabilmiş değillerdir ve teknik sebeplere bağlı olarak hiçbir zaman da bulamayacaklardır. Bizden milyonlarca kat küçük bir hayvanın, hem kendiyle kıyaslanmayacak kadar büyük evler inşa etmesi, bunun içinde yollar ve kanallar açması, büyük, küçük odalar varetmesi ve buraları yaşamını devam ettirebilmek için adeta bir ambar olarak kullanması, tüm bunların ötesinde yön tayin edip ona göre barınak inşa etmesi, teknik sebeplerle izah edilebilecek konular değildir.
Tüm bunları termitin kendisinin yapabildiğini düşünmek, açıkça görünen bir konuda ancak cahilce davranmaktır. Cenab-ı Allah insana, en önemli özelliği, düşünebilme kabiliyetini vermiştir. Anlatılanların hepsi ancak düşünebilen bu insana hitab etmektedir. Bunun en iyi şekilde karşılığını vermek ve Rabbimizin bize verdiği nimetin şükrünü tam olarak verebilmek için gereği gibi çaba göstermek Cenab-ı Allah katında hayırlı olan davranışlardandır. Allah'a yakınlaşmanın bir vesilesi; imanı pekiştirip, ilmi kuvvetlendirmeye bir yoldur.