REDOVİİD'İN TERMİT AVI
Gözle görülemeyen küçük bir canlıdan tüm heybetiyle karşımıza çıkan dağlara kadar herşeyde, Allah'ın yaratışındaki muhteşemlik hakimdir.
Kainatta özelliklerini tanıyıp bildiğimiz birçok hayvan ve bitkinin yanısıra, daha bilim adamlarının araştırıp özelliklerini öğrenmeye çalıştıkları binlerce hayvan türü mevcuttur. Üstelik bu hayvan türlerinin hepsi, doğada şaşırtıcı ve bir o kadar da hayranlık verici bir akıl sergilemektedir.
Bunlardan biri olan Redoviid böceği de işte böyle bir akıl heybetiyle karşımıza çıkar. Bu böcek ağaçlarda yaşayan bir tür termit ile beslenir. Avını yakalamadan önce, termit yuvasında saklı duran yiyeceklerin arasına gizlenir. Uyguladığı bu taktik termitler gibi kokmasını sağlarken, bu sayede de kendini yırtıcı termitlere karşı korumasına yardımcı olur. İşte bu nedenle gözlerinin görme özelliği olmayan termitler Redoviid böceğini farketmezler. Küçük bir hayvanın böyle bir çalışma içerisinde olması ve üstelik avının kör olduğunu bilebilmesi bir cismi görüp görmediğini denemesiyle mümkün olur. Bunun için de bu sistemi akledecek bir zihin yapısına sahip olması gerekmektedir. Avına, ustaca bir taktik uygulayarak safha safha yaklaşması, kendisine gelebilecek muhtemel tehlikeleri, aldığı tedbirlerle önlemesi ancak gelişmiş bir zihin yapısına sahip olmakla mümkündür. Yaptığı her harekette son derece dikkatli ve uyanık olan Redoviid böceğinin yaptığı bu hile, işin en hayret verici bölümü olan " termit yakalama safhasına sadece bir başlangıçtır. Böcek ilk önce, yuvanın giriş yerini öğrenir. Sonra termitmerden birini yakalayabilmek için yuvanın ağzından içeri doğru sarkar.Termitlerden birini bu akıl almaz yöntemle yakaladıktan sonra geri çekilir. Bunu termitler tarafından farkedilmeden yapmak, onun için çok kolaydır.Çünkü daha önceden tedbirini almış ve onların kokusunu üzerinde taşıyabileceği bir taktik keşfetmiştir. Bu kokuyla Redoviid böceğini kendilerinden zanneden termitler, içeri giren yabancıyı farkedemedikleri için kendilerini savunma gereği duymazlar. Avladığı termiti yuvasına geri götüren Redoviid, bunu yuvanın girişinden içeri doğru sarkıtır. Cansız termitleri yiyerek beslenen diğer termitler de bu ölüleri almak için buraya gelirler. Redoviid böceğinin, termitlerin sosyal yaşamlarındaki bu özelliği bilmesi gerçekten de hayret vericidir. Bu böcek nereden öğrendiği anlaşılamayan bu taktiği, diğer termitleri yakalamada kullanır. Redoviid bu taktiğin gereği olarak, termitlerin geldiğini görünce sessizce geri çekilir ve yem olarak bıraktığı ölü hayvanı almaya gelen diğer termitleri seri bir hareketle yakalar. Bu taktik, Redoviid her acıktığında aynı şekilde devam eder. Küçük bir böcek türünün, kendine böyle bir hayat şekli tayin edip, böyle bir avlanma metodu geliştirmesi ihtimal dışıdır.
Allah'ın bu şekilde yaratması olmasa Redoviid adındaki bu böcek, ne termitleri tanıyabilir, ne kokularının üzerine sinmesini sağlayıp tanınmayacağını hesaplayabilir, ne de termitlerin kendi ölülerini yeme adetine sahip olduklarını düşünebilir.
Redoviid'in Allah'ın ilhamıyla gerçekleştirdiği bu muazzam akıl örnekleri, çok zeki bir insanın dahi yıllarca düşünüp bulamayacağı türdendir. Kuran'ı Kerim Müminun suresi 21. ayet-i kerimesinde "Gerçekten hayvanlarda da sizin için bir ders (ibret) vardır" diyerek, onların birçok özelliğine dikkat çekmektedir. Bilim dünyası yalnızca varolan teknik özellikleri açıklamakta, buna karşılık Redoviid böceği gibi birçok böcek türünün bu işlemleri nasıl düşünebildiği ve niçin ihtiyaç duyduğu sorularını cevaplayamamaktadır.
Müminler için "düşünen bir topluluktan olabilmek" çok önemlidir. Çünkü etrafımızdaki her yerde ve her şeyde Cenab-ı Allah'ın ayetleri tecelli etmektedir.