"Birbirinden eşeff ve eltaf, kudretin çok ayinleri vardır; sudan havaya, havadan esire, esirden alem-i misale, alem-i misalden alem-i ervaha, hatta zamana, firke tenevvü ediyor. Hava ayinesindeki bir kelime milyonlar kelimat olur. Kalem-i Kudret, şu sırr-ı tenasülü pek acip istinsah ediyor."

Şimşek de, Bediüzzaman'ın sözüyle "hava ayinesindeki bir kelime olarak" Allah'ın gücünün, kudretinin göstergesinden biridir. Gökyüzünü hiçbir dayanak olmaksızın yaratan Rabbimiz, tonlarca ağırlıktaki bulutları havada asılı tutmakta, ve bunu üzerimize küçücuk su taneleri olarak indirmektedir. Bulutları oluşturan ve yerçekimi etkisiyle yere düşen su damlacıkları çapı 5.5 mm'ye ulaştıkça yarıya bölünerek yumuşak bir iniş yaparlar. Ayrıca bu bölünme sırasında, su damlacıkları artı elektrikle yüklenir ki, bunun sonucunda biriken elektrik yükü saniyenin 1/10'inden daha kısa bir sürede elektrik patlamasını gerçekleştirir.
Çok sık karşılaştığımız ve güçlü bir ışık olarak görünen bu tablo, aslında yüzlerce milyon voltluk dev bir elektrik kıvılcımıdır. Havadaki subuharı iletkenliği arttırdığından fırtına durumunda atmosferin bazı kısımları, daha önce iletken hale gelir ve bu kısımların daha önce iletken hale gelir ve bu kıvılcımların bulutlar arasında veya bulutla yeryüzü arasında geçmesine olanak sağlar. Şimşek çıkışındaki elektrik akımı, yerden buluta yükselir ki; bunu yaparken de en iletken yolu izler. Bulutlar arasındaki 100 km'yi bulan bu yol üzerindeki havayı 30.000 C'dan fazla ısıtır. Açığa çıkan enerji ise bir kaç milyar joule'e ulaşır ki, nesneleri buharlaştırma, canlıları öldürme gibi etkilerle sonuçlanabilir.
Bu müthiş güç, ışık, ses ve ısı Cenab-ı Hakkın ilminin kudretinin bir tecellisidir. Bilgimizin çok sınırlı olmasına ve şimşeğin sırlarının pek çok yönüyle anlaşılamamış olmasına rağmen, mucievi yönü ortadadır. Saniyeden çok daha kısa sürede kilometrelerce yolu katetmesi ve bu esnada kavrayamayacağımız kadar yüksek bir ısı ve enerji ortaya çıkması şimşeğin en vurucu yönüdür.
Ayrıca Allah Rad Suresi'nde bildirdiği gibi şimşeği bize bir korku ve umut olarak gösterir.
O size şimşeği korku ve umut olarak gösteren, (yağmur yüklü) ağırlaşmış bulutları (inşa edip) ortaya çıkarandır. (Rad Suresi, 12)
Gerçekten de, şimşek çakması tüm insanlar için ölümü düşünmelerine ve bu eşsiz gücün sahibi Allah'ı tefekkür ve tesbih etmelerine vesile olur. Mümin içinse, bu; cehennemin varlığından duyulan korku ile cenneti kazanabilmenin umududur. Çünkü;
Gök gürültüsü O'nu hamd ile, melekler de O'na olan korkularından tesbih ederler.. O, yıldırımları gönderip bununla dilediğine çarpar; onlar ise Allah hakkında çekişip-tartışırlar. O, gücü (ve cezası) pek çetin olandır. (Rad Suresi, 13)