KALP
Sonsuz ve sınırsız ilim sahibi olan Cenab-ı Allah varlığının delillerini hakaik-ı imaniye ile bizlere göstermektedir. Öyle ki her delil Rabbimizin azametini ve haşmetini kavrayabilmemiz, O'nu gereği gibi takdir edip yüceltmemiz için gözler önünde her an tecelli etmektedir. Allah-u Teala bir ayet-i kerimede şöyle demiştir:
Varlığımızın devamını sağlayan, Rahman olan Allah' ın kusursuz sanatlarından biri de kalptir. Kalbimizin yaptığı iş boyutuna göre karşılaştırılamayacak kadar büyüktür. Durmak bilmeyen atışlarıyla hayatımızın her gününde, kanımızın bin tam ırdırdevir yapmasını sağlar. Uyuduğumuz zaman bile saatte 41 lt. kan pompalar. Bedensel hareketler sırasında ise; örneğin bir yarışta koşarken, temposunu daha da arttırır ve saatte 2273 lt. kan pompalar. Bu mucizeyi yumruk büyüklüğünde bir organ gerçekleştirir. Elbette bu kadar küçük bir organın yaşamamız için bir an bile durup dinlenmeden çalışması, biz hiç farkında olmadan, hareketlerimize ayarlı kan pompalaması Rabbimizin üzerimizdeki rahmetinden başka birşey değildir.
Kalp aslında birbirine bitişik iki pompadan meydana gelir. Bu iki pompa, septum denilen kalın bir duvarla birbirinden ayrılmıştır. Kalbin sağ tarafı, kanı akciğer atardamarı aracılığıyla akciğerlere gönderir, sol tarafı da temizlenen kanı, ana atardamar aracılığıyla vücudun tüm dokularına aktarır.
Sağ karıncığın kaslı, kalın duvarı ani bir sıkışmayla sistolik hareketi gerçekleştirir. Bu arada kan , kalbin üst kısmına, oradan da akciğer atardamarına pompalanır. Kılcal damarlar aracılığıyla akciğerlere dağılan kandaki karbondioksit boşaltılır, yerine oksijen yüklenir ve kanın rengi temiz kırmızıya döner. Bu kan kalbin sol tarafına akciğer toplardamarı aracılığıyla geçer. Oksijen yüklü kan sol kulakçığa gelir. Sol karıncığın gevşemesi bu hareketi kolaylaştırır. Artık kan, aort aracılığıyla tüm vücuda gönderilmeye hazırdır.
İşte yumruk büyüklüğündeki kalp Cenab- ı Allah tarafından öylesine muhteşem proglanmıştır ki ortalama 70- 80 yıl durmaksızın çalıştığı halde bir an bile görevini şaşırmaz. Oysa burada çok az değinebildiğim çalışma sistemi, öylesine karmaşık bir organken, kirli kan ile temiz kanı asla birbirine karıştırmaması , akla durgunluk veren, Sani-i Zülcelal' in mucizelerinden biri değil midir? Hiç şüphesiz ki kalp, Cenab- ı Allah' ın kendisine verdiği görevi büyük bir titizlikle yaparak, O' nun sanatının, aklının tecelli ettiği sonsuz delillerden birisidir.