
"Şüphesiz Allah, bir sivrisineği de, ondan üstün olanı da, (herhangi bir şeyi) örnek vermekten çekinmez. Böylece iman edenler, kuşkusuz bunun Rablerinden gelen bir gerçek olduğunu bilirler; inkâr edenler ise, "Allah, bu örnekle neyi amaçlamış?" derler. (Oysa Allah,) Bununla birçoğunu saptırır, birçoğunu da hidayete erdirir. Ancak O, fasıklardan başkasını saptırmaz. " (Bakara Suresi, 26)
Sivrisineğin doğumunun gerçekleştiği andan ölünceye kadar geçen kısa süre içinde geçirdiği evreler, değişimler ve ölmemek için verdiği mücadeleler sivrisineklerin yaşantısıyla ilgili sayısız araştırma yapılmasına ve çalışmalar hazırlanmasına sebep olmuştur. Bu hayvanın sadece bir hafta kadar süren larva dönemi bile kitaplar dolusu bilgiyle anlatılabilecek kadar ilginç ve olağanüstüdür. Larvaların korunmaları ve ölmeden yaşayabilmeleri, anne sivrisineğin doğumundan evvel almaya başladığı ve daha sonrada başka yollarla devam edecek olan bir dizi tedbir sonucunda gerçekleşir.
Sivrisinekler, genelde bilinenin aksine yanlız kanla değil, çiçek özleriyle de beslenmektedir. Ama sadece anne sivri sinekler belirli dönemlerde besin olarak kanı tercih etmektedir ki, bu da yavrularının yaşamı için gerekli olan son derece önemli bir tercihtir. Çiçeklerin içinde kendilerine has son derece lezzetli olan bu özle beslenen dişi sivrisinekler, yavrularının doğum zamanı yaklaştığında sadece bu döneme mahsus olmak üzere beslenme alışkanlıklarını bir süreliğine değiştirmeye karar verirler. Kendisi için son derece çekici olan çiçek özlerini bırakıp kana yönelen dişi sivrisineklerin, neden böyle bir değişiklik içine girdikleri, üzerlerinde yapılan incelemeler sonucu ortaya çıkarılmıştır. Sadece, yumurtlama dönemi yaklaşan dişi sivrisineklerde görülen bu ilginç haraketin sebebi, yeni seçilen besinin yapısında doğacak olan yavruların ihtiyacına yetecek kadar çok protein olmasıdır.
Normal koşullarda sadece çiçek özleriyle beslenerek karnını doyuran ve bunun dışında başka kaynağa yönelmesi için hiç bir sebebi olmayan bu canlının gösterdiği böylesine akılcı bir tavra hiç bir teknik izahla açıklık getirilememektedir. Buradaki mucizelerin arka arkaya gözler önüne serilmesi bilim adamlarının sadece yaradılışla açıklayabildikleri bir dizi soruyu gündeme getirmiştir. Eğer sivrisinekler için besin kaynaklarını değiştirmek sıradan bir alışkalık olsaydı hepsinin bunu yapması gerekirdi. O halde yapı olarak diğerlerinden hiç bir farkı olmayan erkek sivrisineklerin sadece çiçeklerle yetinip, kana yönelmemesinin sebebi ne olabilir? Dişi sivrisineklerin çiçeklerin dışında tercih edebilecekleri binlerce farklı yiyecek türü varken onların sadece ihtiyaçları olan proteini sağlayabilecekleri bir besine yönelmeleri neyle açıklanabilir? Yada yeryüzündeki bütün dişi sivirisineklerin sadece yavrulama döneminde böyle bir hareket yapmalarını açıklamak mümkün olabilir mi? Bütün bunların sineğin tek başına yapabilmesi için doğacak olan yavruların biyolojik yapılarını önceden bilebilecekleri teknolojik aletlere, bunu tespit ettikten sonra bu küçük canlının gelişebilmesi için ihtiyacı olan maddelerin neler olduğunu öğrenebileceği bir labaratuara ve en sonunda da bu maddeleri etraftaki milyonlarca besin kaynağı arasından hangilerinde bulunduğunu bilebileceği bir araştırmaya ihtiyacı vardır. Ama bu olayda sivrisinekler bu aşamaların hiç birini geçirmezler, onlar sadece Allah'ın kendilerini yönlenedirdiği yere gider ve ona öğretilen yaşam şeklini eksiksizce uygulamaya devam ederler.
Sivri sineğin gelişim süreci inceleniğinde ortaya çıkan diğer aşamalarda da, yumurtadan çıkışından gelişkin hale gelinceye kadar bir çok riskli durumla karşılaştığı ama sürekli olan ölüm tehlikesine rağmen pupa dönemini mucizevi şekilde hayatta kalarak sona erdirdiği görülmüştür.
Daha doğumu gerçekleşmemiş olan sivrisinek için annenin aldığı tedbirlerden bir diğeri de doğum yapacağı uygun mevsimi ve yeri tespit etmesidir. Yumurtlama dönemi geldiğinde diğer hayvanlar gibi, yumurtalarını etraftaki herhangi bir mekana bıkakması beklenen dişi sivrisinekler, bu iş için çok daha farklı bir yola başvururlar. Doğumu yaklaşan anne sivrisinek, proteinle iyice beslediği olgunlaşan yumurtalarını yaz yada sonbahar aylarını bekleyerek nemli yaprakların üzerine veya kurumuş gölcüklerin olduğu yerlere bırakır. Oluşacak yeni nesil için böyle uygun bir yer aramak, bu hayvanların gerektiğinde günlerce süren yorucu bir çalışma içine girmesi sonucu gerçekleşir. Bunun sebebi yeni nesli oluşturacak olan yavru sineklerin ancak suyun bulunduğu ve belirli bir nemin sağlandığı mekanlarda yumurtadan çıkmak zorunda olmalarıdır. Bunu bilen anne sineğin bu şartları sağlayan ortamları nasıl bulabildiği ancak yaradılışdaki mucizevi özellikler öğrenildiğinde açıklığa kavuşmuştur. Anne sivsirisinek toprağın üzerinde ve suyun bulunduğu zeminlerde günlerce süren böyle bir araştırmayı karnının altındaki hassas alıcılar yardımıyla yapabilmektedir. Dedektör gibi çalışarak geçtiği yerleri denetleyen ve her alanı santim santim tarayan bu alıcıların tespit ettiği yerler ise yavru sivrisineklerin rahatça yumurtadan çıkabilecekleri ve gelişimlerini tamamlayabilecekleri en uygun mekanlardır.
Suyun bulunmadığı kurak arazilerin, yumurtaların ölümü demek olduğunu bilen sivrisinekler. doğum yapmak için böyle uygunsuz mekanlar seçme hatasına asla düşmezler. İnsanların ancak sivrisinekler üzerinde yapılan detaylı araştırmalar sonucunda yavrular için uygun ortam şartlarının neler olduğunu bulabilmişlerdir. Oysa dişi sivrisinekler kendilerine hiçkimse tarif etmediği ve öğretmediği halde bu şartları tek başlarına bulur ve doğumu ancak o zaman gerçekleştirirler. Bunun için sürekli bir arayış içinde olan bu hayvanlar, eğer kuraklık olacağını ve doğum için gerekli nem ve koşulların sağlanamayacağını anlarlarsa, yavrularının hayati tehlike altına girmemesi için pek görülmemiş bir tedbire başvururlar. Bu tedbir anne sivrisineğin yumurtlamaktan bir müddet için vazgeçmesidir. Hatta bazı sivrisinek türleri, yağmurun yağmasına rağmen, gerekli nemin sağlanmadığına kanaat getirirlerse ikinci hatta üçüncü yağmurları bekler ve yavruları için en sağlıklı koşulların oluşması için doğumunu erteler. Bulunduğu bölgenin yağmur durumunu, havadaki nem oranını ve yılın doğum için en uygun mevsimlerini bilen sivrisineklere bu bilgileri ilham eden ve yumurtlama zamanını erteleten şüphesiz herşeyin sonsuz bilgisi kendi katında olan Cenab-ı Allah'tır.