DENİZ ALTINDAKİ SAĞLIK MERKEZLERİ
Denizaltının bilinen ve bilinmeyen her köşesine, milyonlarca yıldır son derece renkli bir yaşam hakimdir. Bu yaşantının sahipleri birbirlerine yardım ederek. binlerce kilometre mesafeden doğduğu yere geri dönerek, inanılmaz ortaklıklar kurarak ve olağanüstü akıl gösterilerinde bulunarak bilimadamlarını kendilerine her gün biraz daha hayran bırakırlar. Bu renkli yaşantının sahiplerinin kendi aralarında, sağlıklı kalmalarını sağlayacak olağanüstü bir kontrol sistemi kurdukları ancak son yıllarda anlaşılabilmiş bir yaratılış mucizesidir. Bu inanılmaz sistem denizaltında yaşayan canlıların sağlığını korumakla görevli "temizleyici balıkların" bulunmasıyla ortaya çıkarılmıştır.
Berber balığı adı verilen bu temizleme görevlileri yaşamları boyunca diğer balıkların üzerindeki asalak, mikrop ve organizmaları temizlemekle sorumludurlar.Bu temizliği yaparken aynı zamanda da kendileri için son derece değerli bir besin kaynağı elde temiş olurlar. Bu sorumluluğun öneminin farkında olan berber balıkları, hayati değeri olan bu görevde hiçbir aksaklık oluşmasına izin vermezler. Berber balıklarının, diğer balıklar tarafından bulunmalarına yardım edecek kendilerine has özellikleri vardır. Bunlardan ilki çok çarpıcı parlaklıkta renklere sahip olmalarıdır. Bu özellikleri küçük olmalarına rağmen rahatça farkedilmeleri ve hemen ulaşılabilmeleri için onlara Rableri tarafından sağlanmış bir kolaylıktır. Diğeri ise yaşayacakları bu yerleri seçerken, bunların muhakkak ilgi çekici renklere sahip deniz canlılarının yakınlarında olmasına dikkat etmeleridir. Berber balıkları, parlak renkli deniz şakayıkları, süngerler yada ilgi çekici mercanların yakınına yerleşerek, deniz canlılarının kolayca ulaşabilecekleri bir çeşit temizleme merkezi oluşturmuş olurlar.
Bu küçük balığın merkezi bir yerde olması ve bütün balıkların onu kolayca farkedebilmesi , milyonlarca balığın sağlığını koruyabilmedeki en önemli faktörlerden biridir. Bütün canlıları merhametiyle çevreleyen ve her türlü ihtiyacı gideren Cenab-ı Allah, bu renkli alemin canlılarını, onların hizmetine verdiği küçük berber balıklarını varederek korumaktadır. Bu küçük balık kendisi için sınırsız denebilecek kadar büyük bir okyanusun içinde, binlerce sığınabileceği farklı kaya, bitki, oyuk, aralık varken gidip en görünür yerde yaşayan parlak renkli bir deniz canlısının yanına yerleşir. Ve bu şekilde organizmalarından temizlenmek isteyen balıklar için merkezi bir yer edinmiş olur. Berber balıklarının böyle bir seçim yapabilmesi için, etrafında yaşayan balıkların üzerindeki organizmaları tek tek teşhis edebilmesi, bu organizmaların balıklara verebileceği zararı tahmin edebilmesi, bunların temizlenmesi gerektiğini düşünüp bu sorumluluğu üstlenmesi gerekmektedir. Üstelik bütün bunları yapabilmek için de en kolay yolun merkezi bir yere yerleşip, temizlenmek isteyen balıkların buraya gelmesini sağlamak olduğunu bilebilmesi gerekmektedir. Bütün bunları, şuur sahibi olmayan bir balığın düşünmesine imkan yoktur. Bütün bunları yapan berber balığıdır ama bunları ona yaptıran, onun ve bütün canlıların yaratıcısı Cenab-ı Allah 'tır.
Bir balığın üzerindeki deniz biti, asalak gibi zararlı maddelerden temizlenmesi, onun için hayati önem taşır. Bu nedenle temizlenmek isteyen bir balık kalabalık bir sürünün arasında bile olsa, berber balığını görür görmez sürüden ayrılır ve onun yanına gelerek temizlenmeye hazır bir pozisyon alır. Bir levrek cinsi olan Akçıl gözlü balıklar temizlenmek istediklerinde bu balığın önünde, yüzgeçlerini gererek, vücudunu bükerek ve kaskatı kesilerek temizlenmeyi beklerler. Berber balığının bu türü temizleme işlemi üç dakika kadar sürer. Bu süre içinde balığın derisindeki her yeri dişleyerek, onu mikroplardan arındırır. İşlem bitince akçılgözlü sürüsüne, berber balığı ise evine geri döner. Denizdeki canlıların sağlığını korumakla görevli olan berber balıkları, temizleyecekleri balıkları önce dikkatle incelerler. Temizleme işlemini hiçbir zaman yarım bırakmayan bu balıklar bu konuda son derece titizdirler. Temizledikleri balığın solungaç boşluklarına hatta ağzının içine kadar girerek, vücutta zararlı bir organizma kalmasına izin vermezler. Bunları yapabilmesi için de temizlenen balığın yardımı gerekir. İşte burada görülen tavır mükemmelliği denizin dibindeki muhteşem alemin en büyük mucizelerinden biridir. Çünkü temizlenen balık kendisinden çok daha küçük olan ve kolayca yem yapabileceği berber balığına olağanüstü bir itaatle boyun eğer. Berber balığı solungaçları temizlemeye geldiğinde, solungaç kapağını kaldırır, ağzına sıra geldiğinde ise ağzını açarak temizlenmesini bekler. Ve küçük balığın tekrar geri çıkmasına izin verir.
Berber balıklarının yaşantısını araştırırken, bir çok mucizevi olaya şahit olan bilim adamları, balıkların bu "ancak şuurlu bir varlığa ait olabilecek" kadar mantıklı tavırlarını hiç bir şekilde açıklayamamışlardır. Akçıl balığının sürüsüyle birlikte sakince yol alırken, denizin altında yaşayan milyarlarca benzer balık arasından berber balığını ayırt edebilmesi nasıl mümkün olmaktadır? Hayatında ilk defa karşılaştığı bu balığın, üzerindeki asalakları temizleyebilecek bir yeteneğe sahip olduğunu bilebilmesi mümkün müdür? Daha önce hiç bir balıkta görmediği halde, temizlenirken sakince durması gerektiğini, yüzgeç girintilerini de temizletebilmek için onları havaya kaldırması gerektiğini bu balık kimden ve nasıl öğrenebilir? Bütün bu soruların cevabını bu balığın kendisinde aramak, insanı çözümsüzlüğe götürecek olan büyük bir yanlış olur. Çünkü bu soruların açık ve net olan tek bir cevabı vardır. Bu cevap; ona bütün bu hareketleri yaptıran aklın, onu barındıran, yaşatan ve öldürecek olan yaratıcısına ait olduğudur.
Berber balıkları, deniz canlıları arasında besinini en bol ve en kolay şekilde bulabilenlerden biridir. Balıkların hemen hemen tümü arasında varolan bu rekabet, bu balığın yanında teslimiyet ve dosluğa dönüşür. Temizlenmek isteyen canlılar üzerlerindeki canlı organizmaları berber balıklarına adeta ikram ederler. Denizin içinde vahşilik ve hırçınlıklarıyla tanınan balık türleri bile berber balıklarına karşı son derece yumuşak başlıdırlar. Bütün balıkların saklanıp kaçmaya çalıştıkları tonlarca ağırlıktaki bu dev canlıların, sadece berber balıklarına karşı teslimiyetli ve saldırgan olmamaları nasıl mümkün olmaktadır? Denizaltına milyonlarca yıldır hakim olan, bu güçlü dayanışma ve işbirliğini planlayan, duyuran ve sistemleştiren akıl berber balıklarına ait olabilir mi? Sayıları binleri bulan balık sürüleri hangi düşünceyle berber balıklarının olduğu bölgelere gelerek karşısında temizlenmek için sıraya girebilir? Bütün bunların açıkça görüldüğü ve bütün araştırmacıların kabullenmek durumunda kaldığı tek bir cevabı vardır. O da onları yaratan, birbirine bağlayan, destekleyen ve yaşatan tek bir gücün olduğudur. Bu sonsuz akıl ve sonsuz irade, Cenab-ı Allah'ın takdir ettiği düzen ve intizamda bunun gibi sayısız mucizeyle tecelli eder.