KARINCA BARINAKLARININ TAKLİTÇİ MİSAFİRLERİ
Cenab-ı Allah'ın benzersiz güzelliklerle döşeyip yaydığı yeryüzünde türleri, yaşantıları ve görünümleriyle insanların yeni yeni keşfettikleri milyonlarca hayvan çeşidi barınmaktadır. Bu canlıların ancak mucize olarak nitelenebilecek ince detaylar ve kabiliyetlerle varedilmiş biyolojik yapılarının yanısıra, sosyal yaşamlarındaki koordinasyon, disiplin, uyum ve yardımlaşmalar da son yıllarda teker teker açığa çıkmaya başlamıştır.
Allah'ın varlığının delilleri hükmünde olan bu hayvanlardan birbirine bağlı kırkbeşbin yuva inşa ederek burada son derece sistemli bir düzen kurabilen karıncalar, yaşam şekillerindeki akılcılıkla bunun en güzel örneklerinden birini oluştururlar.
Modern bir kast sistemini andıran toplumsal düzenleriyle bu küçük hayvanlar, kalabalık yuvalarının içinde sadece kendi kolonilerinden olan karıncaların barınmasına izin verirler. Ama kendi üyelerinin dışında bu dev yuvaların içinde yaşamını sürdürmek için uğraş veren farklı birçok böcek türü de vardır. Bunun nedeni karınca yuvalarının fazla maddelerin saklandığı depolar, besinlerin biriktirildiği ambarlar, larvaların beslenip yetiştirildiği odacıklar ve merkezi ısıtma sistemiyle son derece konforlu mekanlar olmasıdır.
Genellikle toprağın altında inşa edilmiş olarak bu mükemmel düzenin farkında olan diğer böcekler de, kendi larvalarına baktırmak, zengin yiyecek stoklarından faydalanmak veya bu sıcak barınakta kışı geçirebilmek için inanılmaz yollara başvururlar.
Toprağın altına gizlenen bu yuvalara girebilmek için, nasıl yapılabileceği hala anlaşılamamış bir metod kullanarak, karıncaların vücut kokularını taklit edip bütün ömrünü rahat bir barınakta geçiren bu böcek türlerinden biri de " Scarabaeid" böceğidir. Bu böcek, içinde binlerce karıncanın yaşadığı konforlu yuvalara girebilmek için son derece titiz ve planlı bir şekilde hareket eder. Karıncaların kendi aralarına düşman olarak tanıdıkları bir böcek türünü kobul etmeyeceklerini bilen " scarabaeid" yuvadan içeri girdiği anda hemen haraket etmeyi durdurarak etrafını saran karıncalara öldüğü izlenimini verir. Ölü taklidi yaparken de vücudunun üstünü saran kalın ve oldukça sert olan üst kabuğuna sığınır. Bir müddet kendisini bu şekilde koloninin saldırısından koruyan böcek, yuvanın içinde istediği gibi hareket edebilmek için olağanüstü bir yöntem kullanmaktadır. Normal koşullarda yuvadaki her yabancı canlının etrafını sararak dışarı sürükleyen saldırgan karıncalar, bu böceği kısa sürede kabullenir ve yuvalarını paylaşmakta bir sakınca görmezler. Bunun nedeni " scarabaeid" in bir süre sonra karıncaların salgıladığı kokuyu taklit etmesi ve böylece kendini bu koloninin bir üyesi gibi göstermesidir.
Üzerinde birçok çalışma yapılmasına rağmen hiç bir şekilde açıklama getirilemeyen böyle bir taklidi bu böcekler vücutlarındaki kimyasal bileşimleri kullanarak gerçekleştirirler. Kendilerine bir yuva yapmak yerine ateş karıncalarının toplu olarak ihşa ettikleri geniş yuvaları tercih eden taklitçi böcek, vücudunda ateş karıncalarında da bulunan hidrokarbon bileşiklerinin aynısından taşımaktadır. Fakat scarabaeid böceği bunun dışında yalnızca kendine has olan başka hidrokarbon verilerini de vücudunda barındırır. Bu böceğin karıncaların kokusunu elde ederek yuvada kalmayı başarması, hidrokarbonlarının yalnızca karıncalarla benzer olanlarını kullanıp diğerlerini devre dışı bırakmasıyla mümkün olmaktadır. Bilimadamları ise bu böceğin böyle bir seçimi nasıl yapabildiğini henüz cevaplayamamışlardır. Çünkü böcek ateş karıncalarının yuvasını terkeder etmez, vücudunda karıncalarla ortak olan hidrokarbonlar yok olmakta ve sadece kendisine ait deriler geride kalmaktadır. Üstelik bu böcekler hangi karınca türünün yuvasına göç ederlerse o koloninin kokusunu taklit ederek, kendilerini yuvaya hemen kabul ettirebilirler. Böylesine mucizevi bir yeteneğin bu küçük hayvanların kendi iradeleriyle gerçekleşemeyeceğini bilen araştırmacılar, merak ettikleri her cevabın Allah"ın varlığında gizli olduğuna bir kere daha şahit olmuşlardır.
Karşısında hangi karınca türü varsa o anda onun kokusundan vücudunda üretebilen bir böceğin bu işlemi kendi başına yapabilmesi için
* Karşısındaki karıncayı biyolojik olarak incelemiş olması
* Yaydığı kokuyu hangi hidrokarbon dizilimi ile elde edebileceğini tespit etmesi
* Bu hidrokarbonlardan kendi bedeninde bulunduğunu bilmesi
* Vücudundaki kimyevi maddeleri verdiği bir emirle istediği şekle sokabilmesi ve vücudundaki her hücreye ayrı ayrı hakim olabilmesi gerekmektedir. Böyle bir olay ise bu küçük hayvanın zekası ve kabiliyetini aşan, mucizevi ve açıklanamayacak bir işlemdir.