BAHARDAKİ SARI BULUTLAR - 2
Polenlerin dış görünümleri de yakından incelendiğinde oldukça etkileyicidir. Pek az polenin dış yüzeyi düzken, geri kalan hatırı sayılır çoğunluğun yüzeyi, ağsı, dikensi, siğilli, çıkıntılı süsler taşımaktadır. Hatta bu süslerin tipi ve konumu, tohumun tanımlanmasında yardımcı öğe olarak kullanılmaktadır.
Polen gibi küçük ve daha ziyade işlevsel özelliğiyle ön plana çıkmış bir madde de bile, derine indikçe bu kadar fazla detayla karşılaşmak, insana Rabbinin yüceliğini bir kez daha zikretme ihtiyacı hissettirmektedir. Şöyle bir düşünüldüğünde polenler dümdüz, hiçbir estetik yönü olmayan, soluk renkte maddeler olarak da yaratılabilirdi. Ancak Rabbi Kerimimizin sanatı bir kez daha devreye girmiş ve bu çiçek tozları, neredeyse çiçeklerin kendileri kadar çarpıcı bir güzellikte süslenmişlerdir. Bu güzellikleri ve sanatı görememek, ancak kalp gözünün kapalı olması ile açıklanabilir.
Tüm bu olayları incelerken, kurulmuş olan mükemmel denge varlığını kamil anlamda hissettirmektedir. Ne bitkinin polene böylesine eksiksiz bir donanım sağlamaya gücü yetebilir, ne de çiçek tozları dış etkenleri analiz edip kendi kendisini yetiştirebilme yeteneğine sahip olabilir. Tüm alemi tanzim eden ilahi kuvvet, gücünü bu mikro alemde de göstermiş, insanı üzerinde düşünmeye sevk eden bu ilmi harikayı ortaya çıkarmıştır.
Baharla birlikte çiçekler açmaya başladığında, ufak bir dokunuşla çiçeklerden yükselen sarı toz bulutu kolayca gözlemlenebilir. Daha dikkatli bakılırsa, bahar yağmurlarından sonra oluşan su birikimlerinin kenarlarında, sarı renkli su birikintileri göze çarpar. İşte tüm bunlar polenleşmenin bir başka değişle tozlaşmanın eserleridir.
Tozlaşmanın teknik açıklaması şöyledir: Polen tanecikleri, çiçeklerin erkek organlarının baş kısmında bulunan polen keselerinde oluşurlar ve olgunlaşma dönemlerini tamamladıklarında, bu keselerin açılmasıyla serbest kalırlar ve etrafa saçılırlar. İşte adı geçen tozlaşma olayı, polen tanelerinin, çiçeğin dişi organının baş kısmına çeşitli şekillerde taşınması olarak tanımlanır.
Polenleşmenin gerçekleşmesi, ileride de detaylı olarak inceleyeceğimiz gibi pekçok etmenin biraraya gelmesine bağlıdır. Bitki ve çiçeklerdeki cinsiyet farklılığı, erkek ve dişi organların farklı zamanlarda olgunlaşmaları, taşıyıcı araçlarla (rüzgar, su ve hayvanlar gibi) doğrudan ilgilidir. Bütün bu etmenler o kadar geniş bir çerçevede ele alınabilir ki, bunları sadece tek bir yönüyle inceleyen birden çok bilim dalı kurulmuştur. Çiçek ekolojisi bunlardan sadece biridir.