MÜTHİŞ RENK DEĞİŞTİRME YETENEĞİ
Boyu 5 cm.'den 60 cm.'ye kadar değişebilen bukalemun, 80 kadar çeşidi ve vücudunda yaratılan inanılmaz mücizelerle müminler olarak bizleri hayrete düşürüyor. Öyle ki 5 cm. boyundaki küçücük bir bukalemun hile bulunduğu ortama göre renk değiştirieblirl, birbirine bağlı olmadan her tarafa dönebilen gözleri ile avını kullayabilir ve Rabbinin ilhamı ile gereken zamanda vücudundaki kılıftan sıyrılarak yepyeni parlak bir deriye bürünebilir.
Çevremizde belki hiç göremediğimiz bukalemunun, deri değiştirmesi gerçekten bir mucizedir. Çünkü bu canlı yaratıcısına karşı tam bir boyun eğicilik sergiliyerek gözkapaklarına kadar tüm derisini yeniler. Eski deri vücudundan sıyrılıp çıkarken, bukalemun sanki ince bir naylona sarılmış gibi, uçuk renkli saydam bir görünüm kazanır. Bu görünüm bukalemuna, üzerinde yırtılmış beyaz bir kağıtla kaplanmış izlemini verir. Bambaşka bir renge ve deriye kavuşan bukalemun adeta yeniden yaratılır.
Bukalemunların beslenmesi de; avlanma yöntemleri ve teknikleri açısından kertenkeleler arasında en farklı olanıdır. Bukalemun hayret edilecek şekilde dilini, başı ile gövdesinin uzunluğunun toplamından daha büyük bir uzaklığa hızla fırlatabilir. Aklı olmayan, düşünemeyen, karar verme yeteneği olmayan bukalemun, avını yakalamak için şaşılacak derecede ince planlar kurar. Bukalemun avına gerektiği kadar yaklaştığı zaman, döner gözlerinin ikisini birden ona diker ve iki yana doğru sallanır. Böylece avına değişik açılardan bakarak hedefi bulma gücünü arttırır ve steroskopik görüş yeteneği ile avını büyük bir hızla diliyle yakalar. Bunun öyle hızlı yapar ki aciz insan gözü bu saniyenin onaltıda biri kadar hızla gerçekleşen dilin fırlayışını ve saniyenin dörtte biri kadar geri çekilişini asla göremez. Bukalemun bunu ağzının içinde bulunan 'V' biçimindeki bir kemik ve güçlü kaslar sayesinde gerçekleştirir. Bütün bunların yanında dilinin ucuda, salgı yüzünden yapışkan bir haldedir. Sistemdeki bu bütünlük ve mükemmellik bizi yine tek bir Yaratıcının varlığına götürür. Öyle ki Cenab-ı Allah sonsuz rahmetinden, bir kedinin dilini kendini temizleyebilecek gibi pütürlü yaratırken, bukalemununkini de avlanmasını sağlayacak müthiş bir sistemle donatmıştır. Şüphesiz sistemin mükemmeliği öylesine şaşırtıcıdır ki doğada en ufak bir eksiklik veya bir kusur yoktur. Doğada yaşayan bütün canlıların hepsi sanki birbirine kenetlenmiş bir zincirin halkaları gibi Rablerine boyun eğmişlerdir.
Bukalemunun üzerinde Allah'ın tecelli ettirdiği en büyük sanatlardan biri de, ona renk değiştirme kabiliyetinin bahşedilmesidir. Diğer sürüngenler birçok kuş ve mürekkep balığı ,renk değiştirir ama hiçbiri bu işi bukalemun kadar çabuk yapamaz. Bukalemun, derisinin altındaki kırmızı ve sarı taşıyıcıları mavi ve beyaz yansıtıcı tabakayı ve en önemlisi de rengini koyulaştıran melanafor hücrelerini büyük bir ustalıkla kullanır. Örneğin yemyeşil gözüken bukalemunu sapsarı bir mekana koyduğunuzda hızla sarı renge dönüştüğünü gören herkes büyük bir şaşkınlığa düşer. Ayrıca bukalemun sadece tek bir renge değil alacalı renklere de tam bir uyum gösterebilmektedir. Şüphesiz bütün bu işlemleri renk hücrelerinin boylarını büyüterek veya yerlerini değiştirerek bükelemunların yapamayacağı açıkça ortadadır. Çünkü o ne rengin ne de bulunduğu yerin farkındadır.
Bütün bunlar Rabbimizin Fatır sıfatının en güzel örneklerindendir Müminler olarak bize düşen ise yalnızca bu yüksek aklın ve insanlara lütfedilen sonsuz merhametin karşında ihlasla Allah'a yönelmektir.