RÜZGARLAR
Yeryüzünün tümü, kendisini oluşturan sistemleriyle beraber Rabbimiz tarafından hizmetimize verilmiştir. Biz insanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için yaratılmış olan yeryüzündeki tüm sistemler; birbirleriyle müthiş bir ahenk içerisinde ve bizlerin müdahalesine gerek olmaksızın işlemektedirler. Herbiri kendi içinde son derece kompleks yapılar arzeden bu sistemler, aynı zamanda diğerlerini de etkilerler. Örneğin, Allah-u Teala'nın insanlar için rızık olarak yaratmış olduğu yiyeceklerin oluşması, yağmurlara, yağmurların meydana gelmesi rüzgarlara ve bulutlara, rüzgarların oluşması ise farklı ısı merkezleri arasında var olması gereken hava akımlarına bağlıdır.
Üzerinde yaşadığımız gezegenin bir takım tesadüfler eseri oluşmadığını anlamak için uzaydaki milyonlarca ölü gezegene bakmamız yeterli olacaktır. Yaşamamız için gereken koşullar asla kendiliğinden oluşamayacak kadar komplekstir ve sadece "dünya" yaşam için özel olarak tahsis edilmiştir.
Dünyada biz insanlar için dolaylı veya dolaysız yollardan sonsuz faydalar sağlayacak şekilde yaratılmış nimetlerden birisi de rüzgarlardır. Rüzgarların nasıl meydana geldikleri ve eğer özel ayarlanmış bir sistem içinde bulunmasalar, ne gibi etkilere sebep olabilecekleri üzerinde düşünmemiz; Yüce Rabbimizin kudret ve merhametini idrak edebilmemize yardımcı olacaktır.
Bilindiği üzere rüzgarlar; farklı ısı merkezleri arasında oluşan hava akımlarıdır. Casiye Suresinin 5. ayetinde Allah (c.c), rüzgarlarla ilgili özlü ve hikmetli bilgiyi bizlere haber vermektedir:
" ....Ve rüzgarları (belli bir düzen içinde) yönetmesinde aklını kullanan bir kavim için ayetler vardır."
Kur'an'ı Kerim'in bu ayet-i kerimesinde açık bir şekilde, rüzgarların özel olarak tahsis edilmiş bir denge ve düzen içinde yönetildiği ve bunun üzerinde insanların tefekkür etmesi gerektiği bildirilmektedir. Cenab-ı Allah rüzgarların sistemini çok ince ve hassas olan bir denge üzerine yaratmıştır. Bundan farklı bir rüzgar sistemi olsaydı, Ekvator ile Kutuplar arasındaki büyük ısı farklarından kaynaklanan, yıkıcı ve sert hava akımlarından dolayı, dünya, yaşanılamayan bir yer halini alırdı. Ancak sonsuz merhamet sahibi Rabbimiz, bu şiddetli rüzgarların etkisini azaltmak kastıyla yeryüzünü farklı yükseltilerle donatmıştır. Yerkabuğu üzerinde yer alan sıradağlar, büyük hava koridorları yaratarak rüzgarların dünyaya eşit bir biçimde yayılmalarını sağlamaktadır. Böylece yükseltiler sayesinde rüzgarlar, farklı yönlere dağılarak yumuşar. Diğer taraftan dünyanın 23derece 27dakikalık bir eğime sahip olması da, iki kutup arasında bulunan bölgelerdeki ısının her zaman aynı kalmamasına, bu ise hava basıncının dengelenerek, rüzgar şiddetinin azalmasına vesile olmaktadır. Eğer bu eğim olmayıp, gezegenimiz uzayda dik bir biçimde dönüyor olsaydı, dünya bir uçtan diğer uca, dev hava akımlarıyla karşı karşıya kalacaktı. Bütün bu mükemmelliklerin yanısıra, ısı farklılığını dengelemesi için, gezegenimizin çevresinde karbondioksit ve Ozon tabakaları yaratılmıştır.
Rüzgarlar; yağmurların yağmasına vesile olmalarının yanında, bitkilerin tozlaşmalarını da sağlarlar. Hicr suresinin 22. ayetinde rüzgarların bu iki özelliği şöyle belirtilmektedir:
"Ve aşılayıcılar olarak rüzgarları gönderdik, gökten su indirdik de sizleri suladık. Oysa siz O'nun hazine- koruyucuları değilsiniz."
Bizim üzerimize düşen ise, bütün bu nimetleri ve düzeni hizmetimize veren Rabbimize şükretmemiz, her biri üzerinde derin düşünmemiz ve Cenab-ı Allah'ın salih kullarından olmaya çaba göstermemizdir.